Lisa Ljuslin och Jennie Stålfors med sonen Algot Ljuslin. FOTO:Lars Peter Hielle/SR

Lesbiska föräldrar mer nöjda med livet än heterosexuella

"Mer nöjda med sina relationer"
1:14 min

Lesbiska föräldrar är mindre stressade och mer nöjda med livet än heterosexuella par, visar ny forskning.

Lisa Ljuslin och Jennie Stålfors från Växjö fick för några månader sedan sonen Algot.

Att lesbiska föräldrar är mindre stressade än heteroföräldrar tror Lisa Ljuslin beror på att hela processen med provrörsbefruktningen upplevs som mer stressande för heterosexuella par.

– Vi visste ju att vi inte kan få barn på naturlig väg. Heteropar måste ju försöka själva först, och varje månad tjejen får mens så inser man att det inte blev något barn. Jag antar att det känns som ett nederlag.

Ny forskning från Uppsala universitet visar att lesbiska par är mindre stressade och mer nöjda, än heteroföräldrar som genomgått IVF behandling. I avhandlingen har 165 lesbiska par och 151 heterosexuella par deltagit.

– Man kan se på de långa och stora mätningarna vi har gjort att de lesbiska har bättre resultat, säger Catrine Borneskog, som är barnmorska och doktor på Uppsala universitet och som har gjort studien.

Hon har tittat närmare på symtom, ångest och depression. Man har dessutom mätt föräldrastressen. Resultatet visar alltså att de lesbiska paren är mer nöjda.

– Det är spekulationer förstås, men jag tror att man tänker igenom hela familjebilden från början till slut, vilket jag tror kan skapa lugn och ro. Man är bättre förberedd för föräldraskapet, säger Borneskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".