Nedtyngda elledningar i Norråkerområdet, där snö frusit fast på ledningarna. Foto: E.ON.
Lyssnartips

Utan el 26 gånger på ett dygn

1:38 min

Avbrotten kan vara något dygn eller så blir det som i Inviken häromdagen. Hela 26 avbrott under ett enda dygn. Sen stormen Hilde i mitten av november har Christer Berg i Inviken haft stora problem med strömmen.

Hur har du det efter stormarna Ivar och Hilde? Kommentera!

– Max fem dagar i rad har vi haft obruten ström, säger Christer Berg som bor i Inviken.

När strömmen är borta blir man utan vatten och ofta utan telefon. Fåren är törstiga och äter snö. Att duscha kräver noggrann planering. Att göra något som kräver ström är ett risktagande. Allt beror på att Eon inte sköter underhållet på sikt, anser de.

Lars Höglund är regionchef för Eon elnät i hela Norrland. Han håller med om att Eon inte hunnit återställa efter stormarna. Däremot röjer man kraftledningsgatorna vart sjätte år.

– Området har drabbats hårdare än andra i vinter, säger han. 20 abonnenter är utan ström och just nu har snö frusit fast på ledningarna. Det är orsaken till att strömmen kommer och går.

Denna vecka ska ledningarna i området inspekteras med helikopter som också ska slå bort snö och is. Men det dröjer innan man kan lita på elnätet.

– Ett par veckor till tar det nog, säger Lars Höglund.

Tipsa oss på P4 Jämtland!

Den här nyheten har vi gjort tack vare ett tips från en lyssnare. Vill du tipsa oss om en nyhet - ring publikredaktör Camilla på 063-16 06 48 eller mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

Vill du gå med i vårt Nyhetsnätverk - klicka här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista