Polisens kartläggning av missbruk bland unga i Jämtlands län. Grafik: Polisen Jämtlands län.
Polis

Stor spridning av narkotikamissbruk bland mycket unga

Polisassistent Jonas Daunfeldt berättar om narkotikahärvan
1:08 min

33 ungdomar mellan 14 och 20 år i Jämtlands län misstänks vara inblandade i den narkotikahärva som polisen nystat upp under december och januari. Se grafik över polisens kartläggning.

Hur lätt är det att få tag på knark i länet? Kommentera!

Härvan nystades upp med hjälp av en 14-årings mobiltelefon. Polisen kom den 14-årige pojken på spåren i samband med en utredning i december i fjol och tog hans mobiltelefon i beslag. Den ledde polisen vidare och allt fler unga länsbor blev misstänkta för försäljning, innehav och bruk av hasch och marijuana . 

De flesta misstänkta är killar i 15-års åldern och finns runt om i länet. Nu håller polisen på att sammanställa utredningen. De som är under 15 år blir en fråga för socialtjänsten och de som är över 15 år hanteras av åklagare. 

Det uppseendeväckande med den här utredning är att spridningen över länet är stor och att de misstänkta är väldigt unga. Vi vet inte riktigt varför det är så många unga som använder narkotika idag, men en orsak kan vara att attityderna till narkotika är så mycket mer liberala idag än vad de varit tidigare, säger Jonas Daunfeldt polisassistent som jobbat med utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".