Nisse Sandqvist vid ett tidigare besök på radion i samband med att han var en av initiativtagarna till antinazistmanifestationen genom nystartade nätverket Nazistfritt Jämtland. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Politikerhot

Vänsterpartisten Nisse Sandqvist i Östersund hotad

3:44 min

Vänsterpartisten Nisse Sandqvist i Östersund har utsatts för flera hot det senaste året. Det handlar om hot och ofredande via brev.  Häromdagen kom det senaste, ett brev med en död avklippt mus i.

– Det senaste brevet var väldigt obehagligt. Tidigare har det handlat om handskrivna brev och ingenting mer än så, en lapp där det står ett budskap. Nu innehöll det här brevet ett dött djur som var blodigt och kladdigt. Det var en väldigt obehaglig känsla att öppna brevet, berättar Nisse Sandqvist.

Han har fått två tidigare brev med hot och han kopplar det senaste till brevet till de tidigare.

– Dom har samma upplägg, det kommer ett handskrivet brev hem i brevlådan och det är väldigt ovanligt att man får såna här brev hemskickade, säger Nisse Sandqvist.

Vad innehåller hoten och breven?

– Det är lite olika budskap men det bärande temat är att jag ska dö, att jag är en kommunist som ska skrika när jag dör och bli uppskuren.

Nisse Sandqvist har polisanmält samtliga brev och menar att de är hot men polisen har rubricerat  dom som ofredande och det är Sandqvist kritisk till.

– Jag tror det är viktigt att polisen tar det här på allvar, att man faktiskt ser det som ett allvarligt hot. Klassar man det som ofredande så ser man det inte som särskilt allvarligt brott. Jag tycker de här brotten ska klassas som olaga hot, säger Nisse Sandqvist.

Hot mot politiker är vanligt. I en undersökning som nyligen gjorts på uppdrag av Sveriges Kommuner och landsting så uppgav en tredjedel (33 procent) av dom som svarade att det förekommit hot och våld under förra året. Svarsfrekvensen var 75 procent, 214 kommuner och 18 landsting svarade.

Undersökningen visade också att kommuner och landsting inte alltid hade bra beredskap för att hantera dessa hot.

Så sent som för 1½ vecka sedan uttalade demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP)  att personer som hotar och utövar våld mot politiker ska få hårdare straff. Regeringen är splittrad i frågan och en utredare ska nu kartlägga domar som rör hot och våld mot politiker.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att hot mot politiker är ett stort demokratiskt problem. De vill nu lyfta frågan och man föreslår flera åtgärder och börjar med att bjuda in de politiska partierna i riksdagen och Rikspolisstyrelsen för att diskutera hur hot och våld mot förtroendevalda hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista