Fallet Eskil

”Inte lämpligt att flytta personer med asbergers syndrom”

Inspektionen för vård och omsorg om förflyttning av personer med asberger
2:00 min

En person med aspergers syndrom mår inte bra av att med kort varsel flyttas långt från sin hemort. Det säger Karl-Otto Svärd, medicinalråd vid Inspektionen för vård och omsorg efter vår rapportering om 17-årige Eskil.

17-årige Eskil har aspergers syndrom. För en tid sedan tvångsförflyttades han från sitt gruppboende i Svenstavik till en vårdinrättning i Boden, 65 mil norrut. Vilket enligt Karl-Otto Svärd som är medicinalråd vid Inspektionen för vård och omsorg, är beklagligt.

– Personer som har en funktionsnedsättning av typen asbergers syndrom har ett stort behov av förutsägbarhet och att inte förändringar äger rum för att inte kunna fungera så bra som möjligt. De har också et stort behov av närhet till närstående, säger han.

Samtidigt har behovet av att hitta ett säkert boende för honom varit akut och i norra Sverige finns inte så många vårdinrättningar som kan hantera den här problematiken. Det kan förklara att Eskil skickades så långt hemifrån, menar han.

Bergs kommun menar att de har gjort allt för att hjälpa Eskil fram tills de nådde vägs ände för några veckor sedan, då han blev våldsam på skolan. Eskils föräldrar tycker att kommunen kunde ha gjort mer, men Karl-Otto Svärd säger att det inte är så konstigt att en kommun av Bergs storlek inte har mer resurser att lösa situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".