Foto: Tore Meek/NTB/TT.
Sjukvården

Hittills lönlöst uppror mot dåliga sjuksköterskelöner

Linnéa Carlsson: Jag kommer att kräva en lön på 25 000.
1:58 min

Löneupproret för nyutbildade sjuksköterskors ingångslöner har börjat ge resultat på flera håll i landet. Men här i länet är missnöjet fortsatt stort bland blivande sjuksköterskor på Mittuniversitetet.

Är du nöjd med din lön? Kommentera!

– Nu när man kommer ut som nyutexaminerad sjuksköterska så har man ju en massa lån, studielån och sådant, men jag skulle ändå kunna sätta mig emot och kräva en lön på 25 000 kronor. Om jag inte får det så finns ju alltid grannlandet Norge som är otroligt aktuellt för min del. Man måste ju på något vis visa vad som är rätt och fel och då kan man åka till Norge med gott samvete, säger Linnéa Carlsson som går tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet.

Jämtlands landsting ligger lågt när det gäller ingångslönen till sjuksköterskor. Nyligen sköt Landstinget till fem nya miljoner för att höja ingångslönen till 23 000 kronor. För lågt, tycker sjuksköterskestudenterna på Mittuniversitetet, som hakat på riksupproret på bland annat Facebook där kravet är att nyutexaminerade sjuksköterskor måste få minst 25 000 kronor i ingångslön. I grannlänet Västernorrland är ingångslönen till exempel 24 000 kronor.

Oskar Hernerud studerar på tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet och han och hans kompisar är beredda att gå ihop om att vägra ta jobb med en lön under 24 000.

– Jag känner att under 24 000 har jag inte lust att ta ett jobb för. För att få ett drägligt liv tycker jag att jag vill tjäna över 24 000 åtminstone, säger han.

Men det handlar inte bara om själva ingångslönen, säger Kristin Isaksson på Vårdförbundet i Jämtland. De nyanställda sjuksköterskorna måste få en bra löneutveckling på sikt och rimliga förmåner på arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".