Umeås kommunalråd Marie-Louise Rönnmark tycker att norrlänen ska gå ihop och ansöka om OS till 2026. Foto: Gunilla Nordlund
OS

Norrlandslänen borde gå ihop och ansöka om OS

1:05 min

Nu lanseras tankarna på ännu en modell för vinter-OS i vår region. Det är Umeås kommunalråd Marie-Louise Rönnmark som lanserar idén om att norrlänen går ihop för ett OS till 2026.

– Jag tycker att det nordliga rummet häruppe skulle kunna anordna ett OS. Inte genom att bygga en massa nya arenor utan att faktiskt använda det vi har. Åre har ju visat framfötterna nu tillsammans med Stockholm men Stockholm drar sig ur. Så jag tycker att vi ska vara fräcka och lyfta Umeå med skidtävlingar, Åre med utförsåkning,  Östersund och Ö-vik med isidrott, säger Marie-Louise Rönnmark, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå.

Men den Svenska Olympiska Kommittén (SOK) är skeptiska till idéen om att de fyra norrlandslänen skulle söka OS. Maria Damgren Nilsson i SOK har svårt att tro att det skulle kunna bli aktuellt.

– Det är ju inte så enkelt att bara för att det finns ett kommunalråd som tycker så utan det handlar om att få ihop ett koncept som är tillräckligt attraktivt internationellt.

Men förutsättningarna borde finnas, det finns ju fina anläggningar i Umeå, Östersund, Åre och Ö-vik och tanken är att det inte ska behöva byggas så mycket nytt?

– Det här med ett sammanhållet koncept, med tidigare förslag så hade vi allt i Stockholm utom de alpina grenarna som var uppe i Åre. Du får inte ett OS som är så pass spretigt, det är det som är problemet, säger Maria Damgren Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista