SVT:s vd Eva Hamilton svarar att omgörningen syftar till att stärka Jämtlandsnytt. Foto: Anders Wiklund/TT.
SVT

Makthavare protesterar: Offra inte Mittnytt för att satsa på storstäder

Fyra tunga makthavare skriver ett öppet brev till SVT:s vd Eva Hamilton och protesterar mot förslaget att koncentrera Mittnytts verksamhet till Umeå.

Bakom artikeln i tidningen Dagens Media står landshövdingarna i Jämtland och Västernorrland, Susanna Lövgren och Bo Källstrand samt Lars Persson (FP), kommunalråd i Sundsvall och Bengt Marsh, kommundirektör i Östersund.

I brevet till SVT:s vd Eva Hamilton skriver de att det borde satsas mer på nyheter i norr. 

De är kritiska till att SVT vill satsa på storstadsområdena och de tätbefolkade regionerna i södra Sverige på bekostnad av bevakningen i den norra delen av landet.

– Vi undrar över logiken i förslaget. Är det rätt och rimligt att ytterligare öka på de stora resurser, ekonomiska och personella, som redan satsas i och runt befolkningstäta storstadsområden? Varför måste en välbehövlig satsning på förorter i till exempel Stockholm och Malmö ske på bekostnad av bevakning i norr?

SVT:s vd Eva Hamilton svarar kritikerna att avsikten med omgörningen är att stärka Jämtlandsnytt och göra det till ett eget program frikopplat från Mittnytt under dygnets alla regionala sändningar.

Beslut om den nya regionala strukturen kommer inom en månad, enligt Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".