Asylsökande på Frösön i en stor flyktingvåg för några år sedan. Arkivfoto: Shaho Aulla/SR
Flyktingmottagande

Stor brist på bostäder för flyktingar

Det saknas många bostäder för flyktingar, när flyktingströmmarna ökar. Kommunerna här i länet förväntas ta emot nära 750 flyktingar men har sagt sig ha plats för bara knappt 500.

– Jämtlands län skulle behöva erbjuda ytterligare 250 platser så att dom som fått uppehållstillstånd får ett eget boende och kommer igång med sina liv, säger Mia Krylén, integrationssamordnare på Länsstyrelsen till P4 Jämtland.

I hela landet saknas omkring 6 800 platser. Problemet när det saknas platser i landets kommuner är också att dom flyktingar som fått ok att stanna blir kvar på flyktingförläggningarna och tar upp platser för nya sökande. I förlängningen innebär det att Migrationsverket måste hyra fler lokaler för nya asylsökande som väntas komma och det blir dyrare för samhället.

Kommunerna oroar sig för kostnaderna

Det finns framförallt två orsaker till att kommunerna är försiktiga med att ta emot flyktingar.

Dels handlar det om en oro för att det kommer att kosta kommunen pengar och dels är det brist på bostäder.

– Lägenhetsbeståndet i länet har minskat rätt rejält de senaste åren. Dels så har man rivit äldre obebodda hyreshus och dels så är de få lediga lägenheter som finns ofta dyra nyproducerade lägenheter, säger Mia Krylén.

I hela landet gör Migrationsverket bedömningen att nära 60 000 personer kommer för att söka asyl. Hur många av dom som sedan får uppehållstillstånd är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista