Vattendroppe droppar från kranen
Foto: Håkon Mosvold Larsen/ TT
Cryptosporidium-målet

Östersunds kommun frias i cryptosporidium-målet

3:45 min

Östersunds kommun frias av tingsrätten i målet om det stora cryptosporidiumutbrottet som drabbade kommuninvånarna i Östersund för tre år sedan.

Östersunds kommun frias och slipper betala dyra böter. Är det rätt eller fel? Vad tycker du om domen? Kommentera! 

I förmiddags kom domen från Östersund tingsrätt och det blev en friande dom. För att kommunen ska betala företagsbot krävs att en ansvarig person i kommunen begått en brottslig gärning. Det kan inte styrkas, anser tingsrätten.

En förutsättning för att någon ska dömas för att inte ha vidtagit en åtgärd är att det funnits en skyldighet att göra det. Men tingsrätten anser inte att det funnits några regler för vilka barriärer mot föroreningar som ska finnas. Det är inte bevisat att det 2010 fanns kunskap om risken för parasitangrepp.

Tingsrätten anser inte att kommunen måste betala vare sig de 3 miljoner kronor i företagsbot eller de 3 miljoner kronor i så kallat förverkande som åklagaren yrkat på. Den sistnämnda summan handlar om vad kommunen bedöms ha sparat på att inte investera i en säkerhetsbarriär.

Åklagaren har framhållit att kommunen inte hade använt sig av tillräckligt antal säkerhetsbarriärer för vattnet, till skydd mot parasiter. Han ansåg också att det fanns en känd metod, nämligen UV-ljusbehandling av vattnet.

I domen går rätten däremot helt på försvarets argument om att det var okänt hur parasiterna skulle stoppas, och att kommunen inte kan lastas för att inte känna till det. Inte ens i dag är experterna eniga om att just UV-behandlingen är den bästa tekniken, skriver tingsrätten.

Enligt beräkningar blev hälften av Östersunds invånare, omkring 25 000 personer, magsjuka när parasiten spreds i stadens dricksvattennät. På något sätt hade parasiten kommit ut i ytvattentäkten Storsjön, mycket tyder på att felkopplade avloppsledningar låg bakom, men någon definitiv smittkälla gick inte att slå fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista