ÖIKs unga hockeyspelare utanför Östersund arena. Foto: Annelie Lanner/SR.
Ishockey

ÖIK:s ungdomar tänker bli bättre än hockeystjärnorna i Tre Kronor

2:43 min

Den nya arenan, gratis skridskoskola och många ledare. Det är några av orsakerna till att det går så bra för Östersunds IK:s barn- och ungdomsverksamhet.

– Jag brukar åka skridsko varje dag, säger snart 7-årige Abbe Runudde. Jag blir aldrig trött på det.

Att en hockeyförening får fler medlemmar är ganska unikt i Sverige, det säger Östersunds IKs sportchef Markus Åkerblom och den nybyggda arenan har naturligvis en del i detta. Han pekar också på det beslut som Östersunds IK tog för fyra år sedan när man beslutade att skridskoskolan för barn mellan 5 och 8 år skulle vara gratis. Man tillhandahöll till och med utrustning för som som inte hade någon.

Det resulterade att det i dag finns nästan 400 ungdomar i föreningen. Det senaste tillskottet är på tjejsidan. Över 50 deltagare mellan 7 och 11 år har i år testat den speciella skridskoskolan för flickor på lördagar, och med hela 36 vuxna ledare tillgängliga i skridskoskolan har det blivit stabilitet i verksamheten.

En av ÖIKs spelare som redan skulle kunna kallas veteran är snart 9-årige Olle Runudde. Han har spelat hockey i mer än halva sitt liv och tycker att det var ett enkelt val.
– Man får ju åka skridsko och ha lång klubba och skjuta, säger Olle Runudde.
Han står ofta i mål och har NHL- och Tre kronor-målvakten Henrik Lundqvist som förebild.
– Jag ska bli bättre än vad han är, säger Olle Runudde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista