Lena Sommestad ny landshövding i Jämtlands län. Foto: Janerik Henriksson /TT.
Länsstyrelsen

Lena Sommestad ny landshövding i Jämtlands län

3:39 min

Regeringen har idag utsett Lena Sommestad till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Jämtlands län. Hennes förordnande gäller till mars 2020.

– Det känns väldigt roligt och spännande att få det här uppdraget och jag hoppas att kunna bidra med de erfarenheter jag har, framförallt från tiden som statsråd då jag jobbat mycket med regionalutveckling, miljöfrågor och samhällsplanering, säger Lena Sommestad till P4 Jämtland.

Hur länge har du vetat om att du skulle få det här uppdraget?

– Diskussionerna har förts ett tag men det är ganska nyligen som jag fick beskedet att jag skulle bli landshövding i Jämtland.

Har du någon Jämtlandsanknytning?

– Ingen annan än den många andra har. Jag tycker väldigt mycket om Jämtlands län och återkommer varje år till länet, säger Lena Sommestad.

Lena Sommestad börjar uppdraget 1 april.

Sommestad är riksdagsledamot för socialdemokraterna och sitter i riksbanksfullmäktige och konstitutionsutskottet. Hon var miljöminister mellan 2002 och 2006. Under 2011-2013 var hon ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Hon har också varit vd för Institutet för framtidsstudier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista