Vatten! Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Magsjukan

Kommunen borde ha ett visst ansvar

1:41 min

Det är blandade raktioner bland de invånare vi talat med i Östersund efter den friande domen.

Berätta gärna hur du drabbades under parasitsmittan!

Men tingsrätten ogillar åtalet på alla punkter. Det är en lättad kommundirektör som kommenterar domen.
– Det fanns ingen allmän kunskap om detta, och borde vi då ha tittat i en kristallkula och sagt att borde vi inte ha gjort det här, säger Bengt Marsch till p4 Jämtland.

Åklagaren Lars Magnusson menade att Östersunds kommun skulle ställas till svars för parasitsmitta. Och dömas till företagsbot på 3 miljoner, och ytterligare 3 miljoner eftersom kommunen skall ha tjänat på att inte investera mer skydd mot parasitangrepp.

Det fanns inget regelverk som kommunen kunnat följa för att stoppa parasitsmitta i vattnet, resonerar tingsrätten i domen. Men tingsrätten slår också fast att det inte funnits tillräckligt med skydd för invånarna, men det räcker inte för att anse att det är ett brott begånget.

Inte heller går det att peka på en enskild person som kan ställas till svars, för företagsbot, vilket lagen kräver. I domen tycker ändå rätten att det är anmärkningsvärt att ingen av vare sig miljöchef, kommunledning och de båda VA cheferna aldrig hört talas om parasiten innan utbrottet. Men utbildningsmaterial från året innan nämner aldrig parasitrisken, det går alltså inte att utesluta att ingen hört talas om cryptosporidium.

Men i dag känner alla till parasiten
– Jag är inte rädd, jag dricker vattnet. Men det är ju bra att man tar tag i att se över att det finns regler och jätteviktigt att det följs upp, säger Camilla Larsson som bor i Östersund

Håkan Lundqvist
hakan.lundqvist@sverigesradio.se
070-1046352

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista