Cryptosporidium-målet

Parasitdomen öveklagas troligen

0:46 min

Nej, det var inte kommunens fel att en parasit gjorde Östersundsborna magsjuka. Tingsrätten friar kommunen. Men åklagare Lars Magnusson kallar tingsrättens resonemang "märkligt".

Åklagare Lars Magnusson anser att kommunen har begått miljöbrott och därför ska betala totalt sex miljoner kronor. 

I vägledningen till dricksvattenföreskrifterna står att man ska ha ett tillräckligt antal säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk förorening, påpekar han.

– Någon inom kommunen borde ha läst det och funderat: Vad har vi skydd mot? Vi har skydd mot virus, bra! Mot bakterier, kanon! Men parasiter: fan, det har vi ju inte skydd mot, säger Magnusson till TT.

För att kommunen ska tvingas betala krävs att någon ansvarig har begått brott. Det kan inte styrkas, enligt tingsrätten. En förutsättning för en fällning för att inte ha utfört något är att det funnits en skyldighet att göra det. Men domstolen anser, i motsats till åklagaren, att det inte fanns några tydliga regler om vilka barriärer som skulle finnas.

I själva föreskrifterna står det att man ska leverera "ett rent och hälsosamt vatten", påpekar åklagaren.

– Det har inte Östersunds kommun gjort, säger Magnusson, som med största sannolikhet kommer att överklaga den friande domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista