Inga höjda ingångslöner på sjukhuset i Östersund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Löneupproret

Nej till högre ingångslön för nyblivna sjuksköterskor

1:22 min

Landstinget i Jämtland har inga planer på att gå de protesterande sjuksköterskestudenterna till mötes och höja ingångslönerna från 23.000 till 24.000 kronor - trots att flera andra landsting valt att göra det.

Landstinget i Jämtland är i ekonomisk kris och det präglar även ingångslönerna, säger Annika Sörensdotter, tillförordnad personalchef på landstinget. Några höjda ingångslöner är det inte tal om.

- Jag kan inte lova det i det här läget, det har vi inte pratat om, säger Annika Sörensdotter.

Men det är ett resonemang som kommer att slå tillbaka på sikt, säger Anna Gudmarsdotter, som är sjuksköterskestudent och en av företrädarna för rörelsen "Inte under 24.000 kronor" i Stockholm. Hon kommer från Jämtland men kan inte tänka sig att flytta hem och börja jobba för 23.000 kronor.

- Absolut inte, det finns många alternativ om man vill jobba på sjukhus. Så för 23.000 kronor skulle jag inte flytta hem.

Vårdförbundet i länet tror att det även i år kan bli svårt att locka personal till sommarmånaderna på sjukhuset när lönerna är för låga. Landstinget förbereder sig med att redan nu gå ut och locka personalen att flytta semestern mot mera pengar i plånboken.

- Det vore väl lättare om de höjde ingångslönerna och lönerna för de redan verksamma sjuksköterskorna redan nu och säkrade upp både inför sommaren och inför framtiden, säger Anna Gudmarsdotter.

Landstinget ser just nu över rekryteringsbehovet inför sommaren, en översyn som ska vara klar inom ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista