Numera rent kranvatten i Östersund. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Vattensmitta

Parasiter i vattnet högaktuellt för Sveriges kommuner

3:18 min

Frågan om vårt dricksvatten och hur det kan skyddas från parasiter är högst aktuell med tanke på domen i cryptosporidium-målet i Östersund och en konferens på temat för Sveriges kommuner.

Är du beredd att betala mer för dricksvattnet för att det ska kunna vara säkert att dricka? Kommentera gärna!

"Hur undviker du ett cryptosporidium-utbrott i din kommun?" var temat för konferensen samma dag som domen i Östersunds tingsrätt kom.

Östersunds kommun frias från brottsmisstankar men branschorganisationen Svenskt Vatten vill ha tydligare regler för att kunna garantera rent och riskfritt vatten framöver och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL vill att staten tar ett större ansvar för dricksvattenförsörjningen.

– Kommunerna behöver bättre stöd av staten och Livsmedelsverket. Vi vill att staten ska vara tydlig så kommunerna kan göra rätt investeringar, säger Ann-Sofie Eriksson vid SKL.

Vid konferensen som anordnats av SKL diskuterades bland annat VA-nätens status och behov av åtgärder samt hur hög VA-taxan behöver vara för att kommunerna ska ha tillräckligt med pengar till att kunna garantera ett säkert dricksvatten.

– Det får man ta ut på VA-avgifterna. Det är stora investeringar det är frågan om, säger Ann-Sofie Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista