Foto: Jessica Gow / TT
Utbildning

Länets kommuner får betala tillbaka miljoner för outnyttjade statsbidrag

Pär Jönsson: Drabbar arbetslösa ungdomar
1:54 min

Kommunerna i länet får betala tillbaka nära 3,5 miljoner kronor i outnyttjade statsbidrag. Pengarna var till för att ordna lärlingsplatser för arbetslösa men kommunerna misslyckades med att fylla platserna.

Pär Jönsson är moderat oppositionsråd i Östersund och han är kritiskt till att kommunerna inte lyckades med att fylla platserna när många unga i länet går arbetslösa.

– Jag tycker det är väldigt synd för det drabbar ytterst de arbetslösa ungdomar som kanske skulle vilja prova på ett praktiskt yrke.

Vad ska kommunerna gör för att fylla de här platserna?

– Jag tror att det är en fråga om marknadsförning. Det är helt enkelt att dels få fram platserna hos företagen och självklart att locka ungdomarna. Vi har många ungdomar som går arbetslösa och att man faktiskt ser det här som ett alternativ till arbetslösheten, säger Pär Jönsson.

 I regeringens vårbudget förra året satsade det totalt 1,1 miljard kronor på nya lärlings- och vuxenutbildningsplatser för att unga arbetslösa skulle förbättra sin chanser att få jobb. Men många kommuner i landet har inte lyckats utnyttjat bidraget till fullo och drygt 200 miljoner har betalats tillbaka till staten. Kommunerna i länet fick ett gemensamt bidrag men av de 52 platser de fick bidrag till för lärlingsutbildningar användes bara drygt 20 platser och därför har det fått betala tillbaka nära 3,5 miljoner kronor. Kurt Johansson är rektor på Lärcentrum i Östersund och han säger att de har misslyckats.

– Vi har inte lyckats riktigt haft så många lärlingar inne de här året. Så då har vi fått betala tillbaka för drygt 30 platser. Intresset var inte så stort och några fall lyckades vi inte hitta platser för de som ville gå lärlingsutbildningar.

För 2014 har kommunerna i länet fått bidrag för lika många platser som förra året och Kurt Johansson hoppas på att kommunerna ska klara av att fylla platserna i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".