Akuten på Östersunds sjukhus. Foto: Nina Eriksén
Sjukvård

Både hälsocentralen och sjukhuset missade Marjans brustna blindtarm

1:37 min

Hälsocentralen i Sveg missade att Marjan Jafari Dinani hade sprucken blindtarm. Sedan kastades hon ut från Östersunds sjukhus trots att hon hade såväl röntgenbilder som intyg om den brustna blindtarmen.

Det hela började med att Marjan gick till hälsocentralen i Sveg för smärtor i magen. Där fick hon diagnosen njursten och värktabletter. Strax efteråt reste Marjan till Iran för att hälsa på sin cancersjuka mamma. Väl där blev hon sämre och åkte till sjukhuset där man konstaterade brusten blindtarm. Marjan ville dock ha så mycket tid som möjligt med sin cancersjuka mamma och ville därför vänta med operation tills hon var tillbaka i Sverige.

Men trots både röntgenbilder och intyg från det iranska sjukhuset så hävdade läkaren på akuten i Östersund att hon var frisk och att hon skulle åka hem.

- Du är frisk. Låt någon som verkligen behöver den här platsen får den, berättar Marjan Jafari Dinani att läkaren sa till henne.

Till sist gick en annan läkare med på att röntga - för att bevisa att Marjan var frisk. Men röntgenbilderna visade på en stor inflammation på grund av sprucken blindtarm, exakt som bilderna från Iran. Marjan vill åka ner till Iran för att träffa sin sjuka mamma litar inte längre på läkarna i Östersund. Om några veckor ska hon dit på undersökning

- Det är väldigt jobbigt, jag vet inte hur jag ska göra. Kanske jag byter sjukhus, säger Marjan Jafari Dinani

Anna Andersson, verksamhetschef på Hälsocentralen i Sveg vill inte kommentera ett enskilt fall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista