Takdropp i Östersund Arena. Foto: Marcus Frånberg/SR
Östersund Arena

Takläckaget i Östersunds Arena utreds

1:17 min

Nu utreds om det är stormskador eller byggfel, efter att Östersund Arena drabbats av läckage genom taket på flera ställenl i anläggningen.

Både gymnastikhallen och den större ishallen har drabbats och bland annat har delar av sittläktaren dragits över med plast för att inte fuktskadas.

Bara några månader efter invigningen av Östersund Arena började det droppa vatten inuti anläggninen. Bland annat över sittläktaren i stora ishallen, även gymnastikhallen med ömtålig och dyr utrustning har drabbats. Delar av läktaren har därför täckts med plast för att inte skadas av fukten.

Barnsjukdomar eller stormskador är frågan och den tekniska förvaltningen tillsammans med byggentreprenören PEAB utreder nu omfattning, orsak och vad som ska göras. Undersökningen ska också visa om isoleringen har tagit skada av vattnet.
– Det kan vara stormskador som i sin tur påverkar ventilationsutrustningen som gör att kondensvatten droppar från innertaken, säger Örjan Järvidal, teknisk förvaltningschef i Östersunds kommun.

Oavsett vad det hela beror på så kommer det att kosta pengar och utredningen ska därför också visa om det blir ett så kallat garantijobb som byggentreprenören ska stå för, eller om det beror på stormskador som då kanske ska tas ur andra kassor.
– Från kommunens håll ser vi det nu som ett garantijobb, säger Örjan Järvidal.
Oavsett orsak eller omfattning är prognosen att skadorna ska kunna åtgärdas inom en snar framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista