Mikael Lundmark, chef vid Jämtlands räddningstjänstförbund och Anders Edvinsson förbundets ordförande.
Räddningstjänst

Rädda räddningstjänsten i glesbygd

1:49 min

Länets deltidsbrandkårer fortsätter att tappa personal samtidigt som nyrekryteringen haltar. Nu måste man söka folk på ett bredare sätt än tidigare för att över huvud taget klara verksamheten.

Anders Edvinsson, ordförande för Jämtlands räddningstjänstförbund, menar att det redan finns problem.
– Problemet finns i hela landet och med nära förestående större pensionsavgångar kommer det att bli riktigt svårt att klara deltidsbrandkåren framöver. 

Generellt är det en hel del nysvenskar och ett stort antal kvinnor i kommunala yrken, men inte inom räddningstjänsten. Därför tittar man nu på att mera direkt söka arbetskraft där man tidigare inte sökt säger Mikael Lundmark, chef vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

Två deltider

– Kommunen driver ju många olika verksamheter och varför då inte jobba till exempel inom vård/omsorg och dessutom som deltidsbrandman, säger Anders Edvinsson, ordförande Jämtlands räddningstjänstförbund.

Den operativa verksamheten i form av räddningsinsatser ska ännu inte ha påverkats, men det måste pusslas när jourtider planeras för att man ska ha full täckning dygnet runt. 

– Vi förtroendevalda politiker måste också jobba på att arbetsgivare, både kommunala och privata, hjälper till med att hitta lösningar så att deras anställda också kan arbeta som deltidsbrandman, säger Anders Edvinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista