Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lyssnartips

Barn blir sjuka på förskola i Brunflo

1:30 min

Det finns misstankar om att inomhusmiljön på förskolan Dungen i Brunflo är farlig för hälsan. Jennie Göranssons 4-årige son blev under hösten ovanligt trött och röd runt ögonen.

På Barnavdelningen på Östersunds sjukhus har man gjort allergitester och blodanalyser på pojken.

– De tror att det är en allergi men kan inte sätta fingret på vad han är allergisk mot, säger Jennie Göransson som är mamma till pojken. Jag tror att det är något i lokalerna för när han var ledig tre veckor över jul så blev han symptomfri.

Tror det är astma

Läkarna tror att Jennies son har astma, som är en allvarlig sjukdom. Men det går inte att säkerställa det hos så små barn. Normalt har sonen varit pigg, frisk och glad och svår att lägga på kvällen, som de flesta andra fyraåringar. Nu är det annorlunda:

– Han sover en stor del av dagen och lägger sig vid normal tid och sover hela natten.

Det är fler än Jennies son på Dungen som har fått liknande symptom.  Och det var flera månader sen problemen började.

Handlingsplan upprättad

I går upprättades en handlingsplan för att hitta och göra något åt problemet. Den omfattar många punkter och det kan ta lång tid innan man är färdig, säger Patrik Williamsson som är arbetsledare på Fastighet på Östersunds kommun.

Jennie Göransson har erbjudits plats på ett annat dagis men vill helst inte tvinga sonen att byta kamrater och personal. Hon tycker att det tar lång tid att få något gjort men är nöjd med personalens stöd.

– Jag har fått ett enormt stöd från personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista