Vården av unga

Fortsatt tvångsvård i Boden för 17-åring från Berg

1:29 min

Bergs kommun ansöker på nytt om omhändertagande av 17-årige Eskil som de tvångsförflyttade från Svenstavik till Boden. Den första ansökan kom in för sent och förvaltningsrätten avskrev ärendet.

17-årige Eskil blev tvångsflyttad till ett särskilt boende 65 mil från hemorten men Förvaltningsrätten avskrev Bergs kommuns ansökan om omhändertagande enligt lagen om vård för unga, LVU eftersom kommunen kommit in med ansökan för sent. Men nu har kommunen lämnat in en ny ansökan.

– Det här är bara att sopa problemen under mattan. Det här med att skicka i väg Eskil till Boden är en panikåtgärd som ingen tänkt igenom, säger Eva-Märta Granqvist, mamma till Eskil.

P4 Jämtland har tidigare berättat att 17-årige Eskil, som har Aspergers syndrom, inte fick bo kvar på sitt gruppboende i Svenstavik för att han ansågs för våldsam. Kommunen tog beslut om omedelbart omhändertagande enligt Lagen om vård för unga, LVU och han flyttades 65 mil bort till ett boende i Boden.

I går beslutade Förvaltningsrätten av avskriva ärendet eftersom kommunens ansökan kommit in för sent. Men Torsten Medalen, ordförande i verksamhetsnämnden i Bergs kommun, säger att Eskil är kvar på boendet i Boden och att kommun har skickat in en ny ansökan till förvaltningsrätten. Inom en vecka måste rätten besluta om Eskil ska fortsätta tvångsvårdas men Eskils mamma vill få ett besked om framtiden oavsett beslutet.

– Beslutet spelar inte stor roll egentligen utan huvudsaken är att de har en konkret plan om hur de ska hantera ärendet. De måste tänka igenom vad de har gjort och vad de planerar att göra från kommunens sida, säger Eva-Märta Granqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista