Bolaget Avies som nu får kritik har också varit inblandad i en incident vid flygplatsen i Sveg (bilden), som de också trafikerar. Arkivfoto: Emelie Andersson/SR
Flygtrafik

Kritik mot bolag som flyger på Sveg

Flygbolaget AS Avies, som bland annat trafikerar Svegs flygplats, får kritik för säkerhetsbrister i Statens haverikommisions, SHK:s, slutrapport om en incident med ett av bolagets plan i Pajala.

Det var i mitten av februari i fjol som ett Avies-flygplan hamnade utanför landningsbanan vid landning i Pajala, men lyckades efter 200 meter styra in på banan igen och ingen människa skadades.

Snödrev och att piloten bländades av högintensiva ljus, tros ha bidragit till incidenten.

Flygplanet togs inte ur trafik

Haverikommisionen påpekar bland annat att någon teknisk undersökning inte gjordes av maskinen efter den "hårda" landningen, som underhållsföreskrifterna för planet kräver, utan planet var i trafik igen nästa morgon, med en ny besättning. Tillbudet rapporterades heller inte, enligt regelverket.

SHK har med anledning av bristerna i denna och en annan incident med Avies rekommenderat både estniska och svenska tillsynsmyndigheten för civil luftfart att genomföra en fullständig operationell och teknisk granskning hos flygbolaget.

I maj förra året tvingades ett av Avies plan vända tillbaka till Svegs flygplats, efter motorkrångel och i slutet av januari i år halkade ett flygplan av landningsbanan i Torsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".