Trots att kommunerna annonserar och efterlyser nya kontaktpersoner åt barn och unga, så är det svårt att locka fler. Foto: TT.
Lyssnartips

Fler kontaktpersoner behövs i länet

1:30 min

Det behövs fler kontaktpersoner i länet. Jonny Malmsten har varit kontaktperson i tio år och det är något som han tänker fortsätta med och han hoppas på att fler ska bli kontaktpersoner.

2004 fick Jonny Malmsten frågan om han ville bli kontaktperson och han beslutade att prova det och det är inget han har ångrat.

– När man hade början med det och märkte att det fungerade bra och man kunde hjälpa till då kändes det bättre och det gav mersmak och man ville hjälpa fler.

Det behövs fler kontaktpersoner i många kommuner i länet. Trots att kommunerna annonserar och efterlyser nya kontaktpersoner är det svårt att locka nya personer.

En kontaktperson kan vara stöd till en förälder som behöver avlösning i sin föräldraroll. Men det kan även handla om barn- eller ungdomar som behöver stöd i vardagen eller en vuxen som behöver någon som lyssnar. 

Det kan vara en barn som behöver en extra farmor eller en ungdom som behöver en vuxen förebild och det finns ett behov av kvinnor och män i alla åldrar som kontaktpersoner. 

Men det är mycket som ska stämma och det gör att man inte alltid till en början hittar rätt kontaktperson till rätt person och ibland får man pröva sig vidare, säger Jonny Malmsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista