Jämtkraft. Foto Billy Abraha
Elkraft

Jämtkraft kan göra mångmiljardaffär

1:10 min

Jämtkraft är en av intressenterna i en elnätsaffär som kan komma att hamna i 40-miljardersklassen.

Det är Fortum - en av landets största elleverantörer - som planerar att sälja hela sitt nät under 2014.

Jämtkraft har i ett projekt som de kallar för Faure bildat ett konsortium med en grupp kommunala och privata elbolag, och målsättningen är att köpa loss Fortums hela elnät. Ett elnät som ska vara värt runt 40 miljarder kronor och det är något som Roger Karlsson affärsutvecklare på Jämtkraft bekräftar.

– Det är väldigt mycket pengar och det är inget som vi kan göra helt själva utan vi måste ha partners in i det här. Framförallt är det här konsorsiet en del utav flera partners.

Ännu har inte Fortum tagit någt formellt med de signaler som Jämtkraft och de andra bolagen i kornsortiet fått är att Fortums elnät ska komma ut till försäljning under året.

– När det väl kommer ut på marknaden till försäljning så går det ganska snabbt och då måste vi ha förberett den här affären väl för att kunna vara med i en budgivning.

Hur mycket pengar det kan handla om för Jämtkraft vill Roger Karlsson inte gå in på men de hoppas på att det här ska vara en affär som bli klar i år.

Utöver Jämtkraft finns det ytterligare ett bolag från länet i Faureprojeket, Härjeåns kraft. Övriga bolaget är Ljusdals energi, Bollnäs energi, Söderhamn nära, Dala energi, Malungs elnät och Sundsvall elnät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista