Hur mår länsbornas hjärtan? Foto: TT
Alla hjärtans dag

Hjärtproblemen kryper ner i åldrarna

1:14 min

Hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nära 500 länsbor kommer att drabbas av en hjärtinfarkt i år och hjärtsjukdomar blir allt vanligare bland yngre män och kvinnor.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och allt fler yngre människor drabbas av hjärtproblem. I dag är det alla hjärtans dag men hur hjärtat mår bör man tänka på året om, men det är något som Kenneth Åkersten glömmer bort ibland.

– Så länge man inte har ont i hjärtat så tänker man inte så mycket på det, men visst tänker man på det ibland.

 Hur tänker man på det?

– Man försöker förbättra situationen och röra sig lite mer och motionera så kanske man inte förvärrar situationen i alla fall, säger Kenneth Åkersten.

Hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige och nära 500 länsbor kommer att drabbas av en hjärtinfarkt i år. Antalet som dör i sviterna av hjärtinfarkter är fler i länet än i övriga Sverige. Men generellt blir hjärthälsa allt bättre i Sverige men det finns grupper där hjärtsjukdomarna ökar. Allt fler yngre kvinnor och män får stroke och hjärtinfarkter ökar bland yngre kvinnor med enbart grundskoleutbildning. Så hjärtat är något som man måste tänka på oavsett om man är gammal eller ung. En av de som tänker på hur hjärtat mår är Kjell-Ola Kardell.

– Jag har opererat mitt hjärta så alla hjärtan dag det är bra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista