Tre kronors målvakt Henrik Lundqvist mot Schweiz. Foto: TT.
OS - ishockey

Henrik Lundqvist matchhjälte när Tre kronor slog Schweiz

Tre Kronors OS-liv utan Henrik Zetterberg började med en rejäl djupdykning - men slutade med vinst och gruppseger. Efter att ha blivit utspelade i början reste sig Sverige och vann över Schweiz med 1-0.

Daniel Alfredsson sköt segermålet och Henrik Lundqvist höll nollan efter att ha klarat 26 skott.

Men saknaden efter Henrik Zetterberg var stor till en början. Tre Kronor såg ut att vara i något slags chocktillstånd. Alla utom Henrik Lundqvist då. Utan honom hade schweizarna snabbt tagit ledningen, för alpnationen var på topp från första stund.

När Lundqvist efter fyra minuter klarade ett friläge från Roman Wick med armen var det bara ett av många heta lägen som svenskarna släppt igenom. Schweizarna vann skotten i första perioden med 13-5.

Veteranen Daniel Alfredsson satte segermålet

Förbundskaptenen Pär Mårts fick liv i sitt lag till den andra och spelbilden blev den motsatta med 17-7 i skott. Nu var det Calgarymålvakten Reto Berra som steg fram som en räddande ängel för Schweiz som har 18 spelare kvar från det lag som tog VM-silver efter finalförlust mot just Tre Kronor.

Det tog dock länge innan utdelningen kom. Daniel Alfredsson gjorde 1-0 efter 12.39 av tredje perioden på en retur sedan Berra inte kunnat hålla Erik Karlssons skott.

Gruppsegern är därmed klar redan inför lördagens match mot Lettland och Sverige går förbi åttondelen och direkt till kvartsfinal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista