Det svenska damstafettlaget pustar ut och jublar efter OS-guldet. Foto: TT.
OS - längdskidor

Svensk glädjeyra efter stafettsegern

4:05 min

– Det var en pärs, men vilken härlig pärs. Det här var häftigt, säger damtränaren Johan Granath till Radiosporten, efter den makalösa Guldstafetten.

– Den sista sträckan Charlotte gör är så brutal. Jag har aldrig sett något liknande, sade TV3:s expertkommentator Per Elofsson.

Nytt norskt vallafiasko

Loppet igenom hade de svenska åkarna mycket bra glid. I norska medier spekulerades om ett nytt misslyckande i vallaboden. 

– Jag tycker synd om tjejerna. Det är synd att prata om skidorna hela tiden, men detta är en skandal, sade norska TV2:s expertkommentator Svein Tore Samdal, enligt VG.

– Jag kände direkt, vad händer nu? säger Heidi Weng, en av flera besvikna norskor. 

– Fästet var bra, men glidet dåligt.

Svensk "smöring" blev segerrecept

Det svenska vallateamet fick nya hyllningar efter damstafetten. Vallachefen Urban Nilsson sken i kapp med solen. 

– Vilka brudar vi har! Det kändes som om alla toköverpresterade. Vi har ett jäkligt bra gäng, men vi har inga hemligheter. Vi jobbar hårt och har fruktansvärt roligt tillsammans, sade Urban Nilsson.

Guldet nästan svårt att beGripa

När Johan Olsson och Daniel Richardsson tog silver och brons i herrarnas 15 km-lopp i fredags sade förbundskaptenen att det var "nästan för bra för att vara sant".

 Lördagens stafettguld överträffade fredagens medaljdubbel: 

– För bra för att vara sant, säger Rikard Grip.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar via sin pressekreterare en kommentar, med anledning av skidguldet:

  "Vilket makalöst stafettguld! Den fantastiska lagprestationen, Kallas helt overkliga slutspurt - detta lopp kommer att gå till historien. Stort grattis till hela laget: Ingemarsdotter, Wikén, Haag och Kalla!"

– Jag försökte öppna kontrollerat och verkligen åka skidor och försöka göra smarta beslut under vägen. Sedan hjälpte det mycket med den coachningen vi hade. Att få höra "i dag är du bäst i världen" inspirerar, sade Charlotte Kalla.

 TV3: Kände du dig bäst i världen?  -Ja, det gjorde jag.

– Efter min sträcka tänkte jag att i dag kan det hända något stort, sade Ida Ingemarsdotter, som körde startsträckan, till TV3. 

– Det kändes väldigt lätt. Jag blev väldigt inspirerad av Idas åkning, sade Emma Wikén

– Jag gjorde vad jag kunde, men jag var sur när jag kom i mål. Fast det var skönt att ha Norge bakom sig. Jag är så lycklig av att vara en del av det här laget. Det här är bilden av extrem lycka, sade Anna Haag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista