Skoterled. Arkivfoto: Magnus Odelberg/Lyssnarbild
Skoteråkning

Skoterleder i Hotagen tillfälligt avstängda

På grund av rådande betesproblem inom Jijnjevaerie samebys vinterbetesområden har några skoterleder inom Hotagens regleringsområde tillfälligt stängts av.

Just nu befinner sig samebyns betande vinterhjord på fjället. Renarna är särskilt känsliga för störning och stress under den kalla årstiden och där skotertrafik kan försvåra.

Länsstyrelsen kommer att på kort varsel behöva stänga av vissa leder i södra delen av Hotagens regleringsområde/naturreservat, om det behövs för renskötseln.

Skoterleder som nu är avstängda är från Lakavattnet mot Östra Trollsvattnet samt mellan Häbbersvattnet och Haravattnet.

Det kan komma att med lika kort varsel ske ytterligare förändringar - antingen så att ovannämnda leder åter öppnas för trafik igen, eller att andra ledsträckor stängs.

Länsstyrelsen uppmanar skoteråkare som tänkt sig ut i det aktuella området att kontakta naturbevakare Håkan Lund på telefon 010-225 34 14 för aktuell information innan de påbörjar sin skotertur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista