Turism

Längdåkningen slår rekord i Jämtlandsfjällen

Jonas Kojan: Längdåkning har ökat med 20 till 25 procent
1:43 min

Flera skidorter i länet har haft rekordmånga besökare under jul- och nyårshelgerna. Och allt fler väljer att ta sig en tur på längden istället för på tvären.

En bra ”julkalender” gav högtryck i fjällen och flera fjällorter i länet har slagit rekord i besökare i jul och nyår. Jonas Kojan är vd för Destination Funäsfjällen och där har längdåkning lockat fler än någonsin.

– Tittar vi på längdskidåkning och jämför med föregående år är vi upp på ökningar på 20 till 25 procent och samma gäller skoterledsavgifterna.

Längdskidåkningen ökar mest

Precis som förra säsongen låg de röda dagarna bra till i jul- och nyår och gav en kalendereffekt med många ledig dagar och på flera håll i länet talas det om rekordsiffror när det kommer till besökare. Utförsåkningen är fortfarande det som lockar flest men längdskidåkning har stått för den största ökningen och Jonas Kojan tror att de svenska framgångarna i längdskidor i OS i Sotji gör att trenden fortsätter.

– Det är roligt det här med ökningen av längdskidåkningen nu och de fantastiska OS-hjältarna gör att längdskidåkningen som är en otroligt viktig produkt får en fantastiskt boost.

Besökarna ökar även mellan loven

I Vemdalen har det också var bra tryck i jul och nyår och Patrik Sjölund som är Ica-handlare där säger att besökarna ökar även mellan loven.

– Jul och nyår har varit väldigt bra och det är en klar ökning jämfört med förra året. Tittar man sedan på mellanveckor fram till sportloven så ser vi en ökning där med så det känns väldigt positivt. Det skapar en framtidstro som gör att man vågar investera i sin verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".