Foto: Markus Dahlberg/TT
Ölsvepning

Farlig alkohollek sprids på nätet

Nättrenden att filma när man sveper en stor öl och lägga upp filmen på Facebook har nått Sverige. Trenden har snabbt spridit sig i sociala medier över världen.

Fenomenet kallas för neknomination och innebär att en person uppmanar en annan att svepa en stor öl inom 24 timmar, filma svepningen och lägga upp klippet på Facebook.

Flera unga i Storbritannien rapporteras ha avlidit efter att ha bytt ut 50 centiliter öl mot lika mycket starksprit.

Om svepningen lyckas får man rätt att nominera tre nya vänner som i sin tur måste upprepa proceduren. Den som inte lyckas måste köpa en platta öl till kompisen som utmanat till ölsvepningen.

Alkholtrenden har framför allt vuxit sig stark i universitetsstäder. Alkoholforskare varnar nu för fenomenet att försöka dricka stora mängder alkohol på kort tid, även om att svepa en öl inte är hälsofarligt.

Studenter rapporterar att många byter ut ölen mot starksprit. Den som byter ut ölen mot 50 centiliter starksprit svävar i livsfara och kan bli akut alkoholförgiftad. 

Många ska också ha vägrat att gå med på vadslagningen. En man i Sydafrika ska till exempel ha valt att i stället bjuda en hemlös på lunch - och efteråt nominerat sina vänner att göra samma sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".