Foto: Ingvar Karmhed/ TT
Skolan

Kälarne skola visas upp i riksdagen som lyckat exempel

Theresa Flatmo: "Man tänker om, tänker nytt"
1:11 min

Centerns riksdagsledamöter Per Åsling och Emil Källström har bjudit in skolan till riksdagen som ett lyckat exempel på hur en bra skola på landsbygden fungerar.

Kälarne skola är om inte unik så i alla fall tämligen sällsynt då samtliga elever som går ut årskurs 9 har full behörighet till gymnasiet. Ett resultat som bara var tionde grundskola nådde 2012.

Sveriges 15-åringar rasar kraftigt när det gäller kunskapsnivåerna i läsförståelse, matematik och naturvetenskap enligt den senaste så kallade Pisa-undersökningen där 65 länder deltog. PISA, som står för Programme for International Student Assessment, är ett OECD-projekt och genomförs vart tredje år.

Ett av syftena med undersökningen är att visa på skolsystemets svaga och starka sidor, vilket i förlängningen kan leda till en förbättrad skola. Och nu ska alltså Kälarne skola visas upp i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".