Det kan vara livsfarligt att svepa stora mängder alkohol. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ölsvepning

Studenter nappar på farligt alkoholspel på nätet

1:41 min

Ett nytt, farligt alkoholspel på nätet har nått ungdomar i Jämtland. Spelet går ut på att snabbt svepa en stor öl, filma när man gör det och lägga ut filmen på nätet. I Storbritannien har minst fyra unga dött till följd av spelet.

Trenden med "Neknomination", som nätspelet kallas, har snabbt spridit sig via sociala medier, framför allt bland universitetsstudenter.

- Nästan alla mina Facebook-vänner har gjort det, eller varit involverade på något sätt, säger Lorena Rodriguez, student på Mittuniversitetet.

Alkoholleken började troligtvis i Australien för några veckor sedan och har fått snabb spridning på nätet.

Många studenter i Östersund har blivit nominerade av sina kompisar och uppmanats att svepa en stor öl, filma under tiden och lägga ut klippet till allmän beskådan på Facebook.

Erik Lignell antog utmaningen på sitt eget sätt.

- Jag drack mjölk i stället, för jag tyckte att det hela var lite töntigt. Många säger sig dricka starksprit i stället för öl, men det är oftast vatten, säger Erik Lignell som känner väldigt många som har hoppat på utmaningen.

Minst fyra unga personer rapporteras ha dött i Storbritannien efter att ha svept stora mängder sprit i stället för öl.

"Neknomination" ökar den redan stora pressen på studenter som avstår från alkohol, säger studentsköterskan Gunilla Magnusson.

- Grupptrycket är väldigt stort, på gott och ont. När det handlar om alkohol och man känner att man inte vill, så är det svårt att säga nej, säger Gunilla Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista