Krokoms kommunhus. Foto: Matts Nylander/Sveriges Radio
Självmordsåtalet

Kommunchefer döms för arbetsmiljöbrott

1:32 min

De två kommunchefer i Krokom som stått åtalade i ett unikt rättsfall fälldes i dag som ansvariga för att ha orsakat socialsekreteraren Lasse Perssons sjukdom och självmord 2010. De två dömdes av Östersunds tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.

Rättsfallet är unikt och bedöms få stora konsekvenser arbetsgivare och deras ansvar i mobbningsärenden.

Rätten skriver i sin dom att de två cheferna genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat Lasse Perssons sjukdom och död genom att inte ha fullgjort sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen.

De har av oaktsamhet inte vidtagit initiativ till åtgärder som hade kunnat förhindra Lasse Perssons öde, genom att till exempel omplacera honom.

I stället har de - trots att de visste om att han var självmordsbenägen -förberett åtgärder för att avskeda honom.

Rätten skriver att de två cheferna borde ha gjort en betydligt bättre utredning om de eventuella brister som kunde ha funnits i Lasse Perssons arbete innan man bestämde sig för att avskeda honom.

Gärningen har ett straffvärde på ett år, men eftersom de två cheferna är tidigare ostraffade döms de till villkorlig dom och kännbara böter.

Lasse Persson var en omtyckt socialsekreterare i Krokoms kommun. Han anställdes 2006 och arbetet flöt friktionsfritt. Tre år senare kom en ny arbetsledare till Lasses grupp och det var då problemen började.

I mars 2010 uppmärksammade Lasses arbetskamrater att han mådde väldigt dåligt. Kommunledningen tillfrågades om att göra en mobbingsutredning - men de sa nej.

I april samma år konstaterade kommunen att ingen kränkande särbehandling av Lasse hade förekommit, i stället hittade cheferna fel och brister i Lasses handläggning och han fick en skriftlig varning.

I maj begäde Lasse Persson att bli omplacerad, två dagar senare blev han avskedad från sitt jobb. På morgonen den 10 juni, samma dag om överläggningar kring hans avsked skulle hållas, orkade Lasse inte mera och valde att avsluta sitt liv.

Eventuella överklaganden av domen ska ha inkommit senast den 12 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista