Självmordsåtalet

Döttrarna: "Pappa har äntligen fått rättvisa"

1:36 min

Socialsekreteraren Lasse Perssons döttrar Lina och Lovisa Persson är lättade i dag efter den fällande domen mot de båda cheferna i Krokoms kommun, som döms för att ha orsakat deras fars sjukdom och självmord år 2010.

Rättsfallet kring Lasse Perssons självmord är unikt, aldrig tidigare har två chefer ställts inför rätta för att ha orsakat en anställds självmord. Domen antas få stora konsekvenser för arbetsgivare och deras ansvar i mobbningsärenden.

Rätten skriver i sin dom att de två cheferna genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat Lasse Perssons sjukdom och död genom att inte ha fullgjort sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen.

De har inte heller vidtagit åtgärder som hade kunnat förhindra Lasse Perssons öde. I stället har de - trots att de visste om att han var självmordsbenägen - förberett åtgärder för att avskeda honom.

– Vi kommer aldrig att få vår pappa tillbaka, men det känns ändå som om han har fått rättvisa nu, säger Lina Persson.

Lasse Perssons döttar är djupt besvikna på chefernas agerande.

– Vi har inte fått någon ursäkt alls, de tycker att de har gjort helt rätt. Det känns som ett riktigt hån mot oss. Bara att kommunen lät dem jobba kvar känns som en stor grej, säger Lina Persson.

Tingsrättens dom kommer troligen att överklagas till högre instanser, men oavsett om domen kommer att ändras, känner Lasse Perssons döttrar Lovisa och Lina att de har vunnit en viktig seger.

– Vi har faktiskt bevisat att vi har haft rätt hela tiden och vi hoppas väldigt mycket på att det här kan hjälpa andra, säger Lina Persson.

Gärningen har ett straffvärde på ett år, men eftersom de två cheferna är tidigare ostraffade döms de till villkorlig dom och dagsböter. Den högre av cheferna döms till 50.000 kronor, den lägre till 23.000 kronor i dagsböter.

Parterna har fram till den 12 mars på sig att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista