Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill har blivit föräldrar till en liten flicka. Foto:Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Födsel

Prinsessan Madeleine fick en dotter

Klockan 22.41, lokal tid i New York, fick prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill en dotter, meddelar Riksmarskalk Svante Lindqvist på Hovets sajt.

Vad tycker du prinsessan Madeleines tös ska heta? Kommentera och ge namnförslag!

Enligt Annika Sönnerberg, informationschef vid hovet,  gick förlossningen bra. Många hade dock väntat sig att barnet skulle komma några dagar senare.

– Man planerar inte när det kommer barn, säger Annika Sönnerberg.

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl.

Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade.

– Liksom barnets pappa är alla väldigt glada. Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Barnets vikt har ännu inte meddelats officiellt.

Hovexperten Roger Lundgren tror inte att uppståndelsen kommer att bli lika stor kring Madeleines dotter som det blev när kronprinsessan Victoria födde Estelle.

– Eftersom Estelle har en framskjuten plats i tronföljden och blir drottning med all sannolikhet en dag, så är det klart att det är mycket, mycket större. Nu vet vi ju inte än vilken position detta barn kommer att få i kungahuset, vilka eventuella titlar och vilken position hon får för familjen, säger Roger Lundgren till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill".

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill förlovade sig hösten 2012 och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013.

Enligt successionsordningen ska en kung eller drottning i Sverige vara fallen efter Jean Baptiste Bernadotte, vara uppvuxen i riket, protestant, och får inte gifta sig utan kungens och regeringens samtycke.

Chris O'Neill är född i London och förblev utländsk medborgare efter vigseln. Om barnet bara får medborgarskap i USA, kan det inte ingå i den svenska tronföljden.

O'Neill är också katolik. Om parets barn får en katolsk uppfostran kan de heller inte ta över den svenska tronen.

Om barnet inte växer upp i Sverige kan det inte ärva den svenska tronen.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista