Krokoms kommunhus. Foto: Matts Nylander/Sveriges Radio
Självmordsdomen

Socialchefen i Krokom lämnar uppdraget i avvaktan på dom i högre instans

Kommunalrådet om varför den dömde chefen lämnar sitt uppdrag
0:54 min

Socialchefen i Krokom lämnar uppdraget som förvaltningschef i avvaktan på dom i högre instans i mobbningsfallet. I och med detta har ingen av de två dömda cheferna längre något arbetsmiljöansvar eller personalansvar.

- Vi har tagit intryck av de starka reaktionerna såväl internt som från allmänheten efter tingsrättens dom och idag gjort en uppgörelse som innebär att socialchefen omgående lämnar sitt uppdrag.

Det säger kommunstyrelsens presidium i Krokoms kommun – Maria Söderberg (C), Lisa Sallin (M) och Rolf Lilja (S) – efter ett möte med kommunledningen på fredagen.

En överenskommelse har träffats som innebär att socialchefen lämnar sitt uppdrag som förvaltningschef i avvaktan på prövning i nästa rättsliga instans.

I och med detta har ingen av de två dömda cheferna längre något arbetsmiljöansvar eller personalansvar. Den avgående socialchefen kommer att stå till kommunchefens förfogande.

Formellt beslut kommer att fattas av kommunstyrelsen. Kommunchefen är tills vidare även tillförordnad chef för socialförvaltningen.


- Vi vill samtidigt understryka att vi känner djupt med den drabbade familjen och vill framföra vår ursäkt och vårt deltagande, avslutar Maria Söderberg, Lisa Sallin och Rolf Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".