Sara Karlsson, fritidsledare, Anna Björnrud Lybeck, fritidsledare samt Leif Persson engagerad Litsbo samt distriktsordf PRO Jämtland. Foto: Marcus Frånberg/SR.
Fritidsgårdar

Bybor vill ta över fritidsgård för att öka engagemanget

1:47 min

Fritidsgården i Lit tas sannolikt över av ett kooperativ till hösten. Tre andra fritidsgårdar i Östersunds kommun kommer troligen också att drivas av någon annan av kommunen till hösten.

Behövs det fritidsgårdar tycker du? Kommentera gärna!

– Vi Litsbor måste ta hand om varandra lite mer, och speciellt måste vi ta hand om våra ungar, säger Leif Persson, som är en av de engagerade Litsborna, och även tidigare socialdemokratiskt kommunalråd och distriktsordförande i PRO.

Förutom fritidsgården i Lit är det fritidsgårdarna på Vallaskolan, Lungviksskolan och Lillsjöskolan som kommunen vill ska drivas av någon annan. På alla ställena finns det intresse för att driva fritidsgård; ett anbud per fritidsgård har kommunen fått in. Nu håller kommunens tjänstemän på att titta på anbuden.
– Förhoppningen är politikerna tar beslut i slutet av mars så att driften av fritidsgårdarna kan lämnas över i höst, säger Benny Brovinger som är ansvarig för fritidsgårdarna på Östersunds kommun.

På Fritidsgården i Lit tror fritidsledaren Anna Björnrud-Lybeck mycket på den här lösningen.
– Jag tror att det blir en större vikänsla och att det är vår fritidsgård i byn, säger Anna Björnrud-Lybeck.
Och Leif Persson håller med.
– Vi har ju lärt oss i Lit att inte fan tar kommunen hand om oss särskilt bra, utan vi måste nog göra någonting själv, säger Leif Persson.
Den kooperativa fritidsgården skulle vara ett exempel på sådan samverkan.
– Det finns en vinst i att vi tar hand om varandra. Det finns många dolda resurser i en by, säger Leif Persson.
Han tror att om fritidsgården drevs som ett kooperativ skulle det både bli lättare att engagera byborna och att få företagare att sponsra fritidsgårdens verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista