Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förskolan

Föräldrauppror uppvaktar politikerna för mindre barngrupper

1:10 min

På onsdag uppvaktas barn- och utbildningsnämnden i Östersund av ett föräldrauppror som kom igång sent men det har sin förklaring.

Beslutet fattades redan i augusti men inte förrän nu har föräldraupproret startat bland annat på Facebook. Det finns flera förklaringar till det, bland annat att det handlar om småbarnsföräldrar som har ont om tid, säger Hanna Liljendahl som är en av de drivande bakom upproret.

- Och jag personligen har känt att jag vill inte kritisera förskollärarna som gör ett fantastiskt jobb. Men nu när de själva gått ut och bett om föräldrarnas stöd är det självklart att vi agerar.

Politikerna har sagt att det är en tillfällig lösning som bara ska gälla från mars till och med juni i år för att minska söktrycket som finns på vissa förskolor. Ett tryck som väntas avta när det blir sommar. Men Hanna Liljendahl är inte nöjd med det.

- Just nu är det tillfällig lösning men jag har svårt att tro att problemet kommer att försvinna av sig själv i framtiden. Redan 18 barn är för många för att de ska ha det riktigt bra. Vi vill påverka politikerna mot högre personalantal per barn och mindre barngrupper, säger Hanna Liljendahl.

"Föräldrauppror i Östersund mot större barngrupper i förskolan" har nu nästan 900 medlemmar och har under helgen samlat in namn som ska överlämnas till politikerna på onsdag. Upproret har även webbaserade namnlistor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista