Jöran Hägglund. Foto: Bertil Ericson/TT.
Politik/Samhälle

Jöran Hägglund blir ny landshövding i Jämtlands län

Jöran Hägglund, ny landshövding i Jämtlands län: Fantastiskt roligt!
1:32 min

Centerpartisten Jöran Hägglund blir ny landshövding i länet från den 1 april, det har regeringen beslutat idag. Det innebär att han ersätter Lena Sommestad som blivande landshövding.

– Det är fantastiskt roligt att få möjligheten att få jobba i Jämtlands län tillsammans med alla krafter för att skapa en bra utveckling, säger Jöran Hägglund.

Jöran Hägglund har en lång politisk karriär bakom sig, han var statssekreterare i Näringsdepartementet mellan 2006 och 2010 hos Maud Olofsson. Han har också varit landstingsråd i Jämtlands läns landsting och partisekreterare för centerpartiet. Just nu jobbar han som konsult inom politisk marknadsföring.

Hur ser du på landshövdingeuppdraget efter att ha varit så väldigt politisk aktiv, sen arbetat i näringslivet och nu en sorts mellanpost?

– En gång i tiden var jag nationellt känd för jag tyckte att man skulle avskaffa landshövdingeposterna! Och jag tycker att det är en rimlig utveckling att mycket av regionala utvecklingsfrågorna ligger på de folkvalda. Landshövdingen har en funktion att vara statens/regeringens representant i länet och samordna statliga verksamheter. Det är i samspelet mellan den nationella och den regionala politiken som vi kan skapa bra utvecklingsmöjligheter, säger Jöran Hägglund.

För bara några veckor sedan utsåg regeringen före detta miljöminister Lena Sommestad till ny landshövding i Jämtlands län – ett beslut som nu ändras av regeringen.

Anledningen är att både Jämtland och Halland skulle få nya landshövdingar under våren och innan regeringen utsåg Lena Sommestad till landshövding i Jämtland visade hon intresse för båda länen. När regeringen sedan ville utse även Jöran Hägglund till landshövding uttryckte han ett tydligt önskemål om att få komma till just Jämtland, hans hemlän och Sommestad fick ta Halland i stället.

– Jag säger ett stort tack till Lena Sommestad som gjort det möjligt för mig att kunna ta det här uppdraget, säger Jöran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".