Skogsstyrelsens P-O Ringnér oroar sig för angrepp av granbarkborre. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Skogsbruk

Granbarkborren skulle kunna skada mer skog än höststormarna

1:26 min

Mycket skog i länet blåste ner under höstens stormar, men en än värre katastrof hotar, bedömer Skogsstyrelsen. Orsaken är att läget så gynnsamt för skadeinsekten granbarkborre.

– Vi ser ett gigantiskt problem framför oss. Skogsägarna behöver plocka bort den gran som har blåst ner, för att stoppa granbarkborrarna från att föröka sig, annars blir det katastrof, säger P-O Ringnér på Skogsstyrelsen.

Granbarkborren är en sorts skalbagge som trots att den är så liten faktiskt kan skada skogsbruket. Blir det tillräckligt många granbarkborrar kan de angripa och döda friska granar. Granbarkborrarna trivs väldigt bra i granar som blåst omkull och som ligger kvar i skogen. Därför vill Skogsstyrelsen att skogsägarna runt om i länet städar bort de nedfallna träden så fort som möjligt.

Ett granbarkborreangrepp skulle till och med kunna skada mer skog än vad höststormarna gjorde.
– Får vi fina försomrar kan det bli väldigt gynsamt för granbarkborren och riktigt, riktigt dåligt för skogsbruket, säger P-O Ringnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista