1 av 2
Dungens förskola, Brunflo. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio
2 av 2
Felanmälan om takläckage på Dungens förskola.
Dungens förskola

Förskoleföräldrar i Brunflo hölls ovetande om vattenskada

1:57 min

Nya uppgifter visar att det redan för två år sedan larmades till kommunens fastighetsavdelning om allergiproblem bland personal på Dungens förskola i Brunflo, efter upprepade vattenläckor genom taket.

Vet du mer om dålig inomhusmiljö på förskolor eller skolor? Kommentera här eller mejla till p4jamtland@sverigesradio.se.

Men ingen tog problemen på allvar och föräldrarna har hållits ovetande. För ett par veckor sedan berättade P4 Jämtland om att barn verkar bli sjuka av inomhusmiljön på Dungens förskola. Jennie Göranssons barn, som haft astmaliknande symptom en längre tid, hålls nu hemma från förskolan. Hon reagerar starkt på de nya uppgifterna.

– Jag blir jätteledsen och arg, säger hon.

Hur tänker du kring att inga mätningar gjordes redan då av inomhusluften?

– Det är hemskt vad de här barnen och personalen blivit utsatta för, det är fruktansvärt, menar hon.

Tre gånger under februari 2012 anmäldes att mycket vatten läckte in genom taket på Dungens förskola. Då skottades taken rena från snö.

Men vattnet fortsatte rinna in, läckan i barnens sagorum var värst. Den 6 mars 2012 visar två ur personalen allergiska symptom, och förskolechefen larmade till fastighetsavdelningen att det var bråttom (se felanmälan i bildspel). Vatten hade runnit in under minst en vecka.

Sagorummet bommades igen, inte förrän 28 maj bestämdes att sanering skulle göras, och då bara byte och målning av ytskikten.

Ingen utredning om inomhusluften gjordes under tiden, inga mätningar överhuvudtaget, som skulle kunna avfärda till exempel mögel.

Under de två år som gått har flera föräldrar sett symptom på sina barn, idag är det minst 4-6 barn med symptom som astma, eksem och irriterade ögon. Lika många ur personalen är drabbade. Minst två barn hålls hemma på order av läkare.

Beskeden till föräldrarna är nu att de barn som har symptom skall byta förskola, men bara de med symptom. Förskolan är fortfarande öppen.

Frågan är varför inget gjordes redan när det larmades för två år sedan?

Jan Högberg är fastighetschef.
– För min del var det en fuktskada, säger han

Hur många människor måste må dåligt innan man reagerar på allvar, två år sedan är ju en ganska lång tid?

– Måste må dåligt är väl inte så vi uttrycker det. Just i det här fallet är det svårt att svara på varför vi inte startade lite tidigare, säger han.

Efter P4 Jämtlands rapportering har fastighetsavdelningen påbörjat en undersökning om inomhusmiljön. Men ännu har inga mätningar efter mögel gjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista