Foto : TT
Musik

Svarta pengar kommer alltid vara ett problem

1:20 min

Även om det blivit bättre är inte problemet med svarta pengar och undanhållandet av skatt helt problemfritt. Säger Jan Granvik som är musikerförbundets ordförande.

Har artisterna för dåligt betalt? Är arrangörerna för snåla? Kommentera gärna

- Jag tror absolut inte att det här kommer att leda till att vi får en arbetsmarknad utan problem med svarta pengar, eller andra problem som musikbranschen har sedan länge.

Varför tror du inte det?
- Det finns svarta pengar i omlopp, och där det finns svarta pengar i omlopp kommer det att vara problem, säger han.

Att betala svarta pengar i krog och musikbranschen har minskat rejält säger skatteverket. Efter hårdare regler för några år sedan, med framför allt serveringstillståndet som bara ges om ekonomin är klanderfri, och risken för upptäckt vid oanmälda inspektioner av kassaregistren.

Sedan 2007 har den stora skillnaden märkts säger man på skatteverket. Då började också den hårdare kontrollen, och reglerna träda i kraft på allvar. Skatteverkets beräkningar är att det årligen kommer in en miljard mer i skatteintäkter jämför med tidigare.

När det gäller det som återstår att göra har skatteverket har ett särskilt öga på Turistorter som Jämtländska fjällvärlden, där bjussas gärna artister på både mat, husrum, liftkort och andra förmåner mot att de uppträder. En typ av ersättningar som är skattepliktiga

Bland musikanterna och artisterna märks ändå att det blivit bättre sedan de hårdare regleringerna. Björn Gidlund har spelat på många ställen genom åren.

- För femton år sedan var det vanligare på krogar och lokaler, men idag skulle jag säga att det är helt borta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista