Vart har mannekängerna tagit vägen – finns det bara modeller nuförtiden ? Foto: Maja Suslin/TT. Bilden är beskuren.
Ordalaget

Ordalaget tillbaka på direktsändningens catwalk

Vi säger mest modell nuförtiden, inte mannekäng. Ska det vara så ? Och kan någon komma på ett rent svenskt uttryck för ”gå bananas”, dvs bli lätt vansinnig?

Efter att ha vilat oss i form efter de olympiska spelen, är det återigen dags för att märka ord och resonera kring desamma. I fattas ett unikt beslut: skata blir både rättvise – och brännmärkt. Det sistnämnda gäller då det används om en kvinna, det förstnämnda för ort och fågel.

Vi k-märker utförsgåva på uppmaning av Åke Sundström. Samma märkning får också yngling.

Åke S. efterlyser även ett svenskt uttryck för gå bananas och har funderingar kring annat som sägs och skrivs:

Att tagga till

Är det inte ett förskräckligt taggande nu för tidenz? Än ska det taggas till, än ska det taggas om, för att inte tala om att det ska taggas upp. Vet nån förresten hur ett "tilltaggande" ska utföras? Bör det tillskapas en svensk standard för detta?

Om taggarna riktas utåt bör det varnas för att omgivningen kan härskna till och gå till motattack. En klar säkerhetsrisk verkar föreligga när vederbörande taggar till samtidigt som hen gått in i sin egen lilla bubbla.

Gå bananas

Uttrycket har kanske behandlats tidigare av Ordalaget. Själv har jag vid en snabb slagning inte hittat dess ursprung. Men inte verkar då de vanligtvis så flegmatiska bananerna lättkopplade till ett "milt vansinne" som lär vara ungefärliga betydelsen. Ja, kanske om det rör sig om norska "guleböj"?

Jag blir för min del lätt "crazy" när jag ser uttrycket i skriven form. Den som säger sig Gå bananas borde utnyttja sitt exalterade tillstånd till att hitta ett hederligt svenskt ord som gott och väl ersätter ett onödigt engelskt/amerikanskt lån.

Kvick-fix

Här kan man kanske inte klaga på att uttrycket är långsökt. Snabbt grejat /fixat. Men som ett nytt substantiv?

Njae.

Hörde till och med en av radions utrikeskorrespondenter (mäktigt ord förresten) häromdagen tala om "Kvick-fix".

Vad tycker Ordalaget? Bör inte O som tungviktig väktare av ett vårdat modersmål höja ett varningens finger för att i tid stoppa ett ord som annars riskerar att kvickt fixa sig ett stort svängrum i nämnda tungomål ?”

På förslag av Göran Nyhman k-märker vi också takgök, som var en takmonterad körriktningsvisare på Volvo PV 444. Göran Nyhman har f.ö sammanställt en lista på skyddsvärda med bilanknytning. Här är hans e-brev:

” n´Lars T efterlyste en sammanställning av bilrelaterade ord, som är värda en K-märkning. Här kommer en bunt sådana, varav vissa redan varit med i programmet! Jag tog även med en del mackkedjor, som försvunnit från Svea rike.

Med välspänd hälsena

Göran Nyhman i Sörberge

- Bladfjädrar  (inte på nutida personbilar), BP, Caltex, Choke, choka, Dollargrin, Esso, Herrgårdsvagn, IC, Karburatorsprit ,Karbidlampor (fanns bl.a. på T-Ford fram till 1919) Koppartrans, Kylargardin, Mobil, Nynäs, Rattväxel, Rundsmörjning, SAE-hästkrafter, Startgas, Stationsvagn, Svärmorslucka (“dickey seat” i Storbritannien, “rumble seat” i USA), Takgök (Volvo PV), Tältplats (nu campingplats mm), uno-x, Ventilationsruta (redan k-märkt, red.anm.), Vita däcksidor (från sent 30-tal till tidigt 60-tal)

ordalaget@sverigesradio.se

Facebook: Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".