Läget ser kritiskt ut för isvägarna på Storsjön. Foto Marcus Frånberg/Sverigesradio
Trafik

Rekorddålig vinter för isvägarna på Storsjön

1:23 min

Chansen för att isvägarna på Storsjön ska kunna öppna för biltrafik i vinter bedöms nu som minimal. I så fall blir det första vintern någonsin som isvägarna inte varit öppna åtminstone ett kort tag.

Färjerederiet har fört en ojämn kamp mot Storsjöns isar i år. Nu ser det ut som ingen av isvägarna på Storsjön kommer att kunna öppna för trafik i vinter.

Kjell Eriksson, distrikschef på Färjerederiet i Jämtland, har is i magen fram till på måndag. Då hoppas han att väderprognosen ska lova kyla framöver så att åtminstone isen mellan Håkansta och Norderön ändå kan växa sig så stark att den går att köra bil på.

Men det ser dystert ut. Om isen inte växer med omkring tre centimeter på kort tid blir det här den första vintern någonsin som ingen av isvägarna på Storsjön kunnat öppnas för trafik.

- Jag kan inte minnas någon gång som vi inte kunnat öppna någon isväg åtminstone en kortare period. Från 70-talet och fram till nu har isläggningsperioden minskat med 16 dygn och det innebär att det är en klimatförändring som har skett, säger Kjell Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista