Kultur

Nytt företag vill öka kulturutbudet med ny metod för finansiering

4:27 min

Med hjälp av en ny finansieringsmetod vill ett företag i Föllinge öka kulturutbudet i länet. Det handlar om så kallad crowdfunding, det vill säga en insamling av lite pengar från många olika personer.

Vad skulle du vilja vara med och betala för att se i länet? Kommentera gärna nedan.

– I Jämtland hoppas jag att vi kan bredda kulturutbudet på alla fronter. Vi tittar till exempel både på musikarrangemang och på att gå ihop och fixa en buss som åker och kollar på en av ÖFKs bortamatcher, säger Thomas Hallberg.

Thomas Hallberg och hans kollegor på företaget Fundsurf riktar sig främst till små arrangörer av konserter och liknande. Till exempel har företaget börjat samarbeta med Tingshuset i Östersund, och de hoppas att fler arrangörer ska visa intresse att prova det här sättet att nå ut med evenemang och idéer.
– I dagsläget finns det många arrangörer som kämpar med att få marginalerna på rätt sida och vi tror också att det är så att om man vet att man inte tar någon risk så vågar man kanske lite mer, säger Thomas Hallberg.

Det funkar alltså så att en arrangör bokar en artist, men säljer inte biljetter på traditionellt sätt utan genom crowdfundingen försöker få folk intresserade av att betala för att se den här artisten. Thomas Hallberg menar att om det då är något man verkligen vill se, hjälper man till med marknadsföringen. Både arrangören och privatpersonen betalar enbart om evenemanget man bokat verkligen blir av, så det gäller ju att hitta artister som går med på en avbokning - och på skammen om inte nog många ville se dem.

Redan pågår några tester för att känna av om det här kommer att fungera här i länet. Thomas Hallberg och hans kollegor samlar själva in pengar, crowdfundar, till ett uppträdande med komikern Jan Bylund i Östersund i början av april, som blir av om minst 100 personer anmäler sig som villiga att betala 200 kronor för att se honom.
– Just att få vara med och få bestämma vad som visas på scenerna här i Östersund tycker jag man ska ta vara på, säger Thomas Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista