Sånghusvallen

Föräldrar i Krokom känner sig lurade av kommunen

1:22 min

Familjer i Sånghusvallen i Ås känner sig förda bakom ljuset av Krokoms kommun efter beslutet att Sånghusvallens skola görs om, och barnen i 4:e och 5:e klass flyttas till Ås skola i höst.

Är det dags för ännu ett skolbygge i Ås? Kommentera gärna.

Ett hundratal föräldrar i Sånghusvallen har skrivit på en protestlista och vill ha svar från kommunen, om vad den drastiska omgörningen betyder.

Någon dialog med föräldrarna hade inte förts när beslutet togs för en tid sedan. Bara någon dag innan sportlovet skrev rektorn för området ett brev där hon beklagar att informationen kommit i otakt och bekräftar även planerna med en F-3 skola.

Krokoms kommun har själva orsakat att platsbristen uppstår på skolan, genom att släppa tomter i en takt som inte alls hängt med i övrig samhällsplanering, säger centerns Karin Wallén, som är barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Men platsbrist finns även på Ås skola, så eleverna skickas från en skola som är för liten, till en annan som också är för liten i förhållande till elevantalet.

När Krokoms kommun exploaterade Sånghusvallen var både förskola och F-5 skola argument i marknadsföringen. Därför känner många föräldrar sig nu förda bakom ljuset. Kommunen har ju aktivt lockat småbarnsfamiljerna menar föräldrarna.

När många tog sina mångmiljonlån för att bygga hus i området var det just löften om en sammanhållen skolgång från förskola till klass 5, som var ett av de starka skälen till att bosätta sig i området. Det var till och med helt avgörande för Magnus Rydell och hans familj.

– För oss var det den helt avgörande delen i det hela, vi ville bo nära skola och förskola. Det tror jag gäller för de flesta som bosatt sig i Sånghusvallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista