Bergspartiet har suttit i kommunfullmäktige i Berg i tolv år.
Val 2014

Bergspartiet läggs ner efter tolv år

1:34 min

Det tidigare så framgångsrika Bergspartiet läggs ner efter tolv år. Ingen av de tidigare aktiva vill driva partiet vidare inför valet i höst och efter den här mandatperiodens slut finns inte partiet längre.

Bergspartiet bildades för elva år sedan och främst på deras agenda stod frågan om byskolornas överlevnad.

– Jag tycker personligen att det är sorgligt. Jag trodde på Bergspartiet, säger Kent Karlsson som är partiets ordförande.

Partiet nådde sin topp i valet 2002 då de fick 40 procent av rösterna i Bergs kommun. Men i förra valet rasade Bergspartiet med 17 procent och nu läggs partiet definitivt ner. Skolfrågorna har svalnat och medlemmarna har hoppat av eller gått till andra partier.

Redan förra året flaggade Kent Karlsson för att partiet inte skulle ställa upp i valet i år om inte nya krafter tillkom. Bergspartiet sitter kvar på sina tre mandat i fullmäktige den här perioden ut. Kent Karlsson tycker att det är trist att partiet inte engagerar längre.

– Det förvånar mig att man väljer att inte engagera sig för att man stöter på lite motgång. Det tycker jag är sorgligt.

Kent Karlsson övervägde att hoppa av politiken. Men tre mandatperioder som bergspartist har gett mersmak och nu står han som valbar kandidat på sjätte plats på partiets kommunlista inför höstens val.

– Jag fick en förfrågan från Moderaterna och valde att kliva in i partiet.

Är det svårt att driva ett lokalt parti i en kommun som Berg?

– Nej, det är det inte om det finns ett engagemang. Det krävs en större församling så att man kan bolla frågor med varandra. Annars blir det ensamvargar som engagerar sig och inte har någon att bolla emot och då blir det automatiskt så att partiet dör ut, säger Kent Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista