1 av 2
Hanna Weineus i Östersund gick över från träning på gym till styrkelyft för två år sedan och säger att en del av tjusningen med sporten är att man kan mäta sina resultat hela tiden. Här stöttar hon Anna-Karin Ljungström som provar bänkpress. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
2 av 2
Paula Junhov Rindberg i Östersund tränade Crossfit tidigare men gick över och började med tyngdlyftning för åtta månader sedan och har under den tiden fått sällskap av flera nya tjejer inom tyngdlyftningen. Foto: Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Träning/hälsa

Tunga vikter i mansdominerad sport lockar tjejer i Östersund

1:39 min

Allt fler unga tjejer i Östersund tränar och tävlar i styrkelyft och tyngdlyftning, så kallade kraftsporter. Intresset för tävla i exempelvis styrkelyft har ökat kraftigt.

Under 2013 ökade antalet tävlande från drygt 100 till nästan 200 i hela landet. Därutöver kommer alla dom som bara tränar och inte tävlar kraftsport. Hanna Weineus i Östersund gick över från gym till styrkelyft för två år sedan och säger så här med tjusningen i sporten.

– Det är att man kan mäta sina resultat hela tiden, både med sig själv och andra. Sporten är rätt explosiv och utmanande, säger Hanna Weineus.

Vilken har varit den största vinsten med träningen för dig?

– Mycket mentalt tror jag, man inser att man klarar mer än vad man trodde från början, det är väl det som är sporren att fortsätta också. Man sätter upp mål och så ser man att man faktiskt fixar det så det är väl därför man fortsätter.

Kraftsport har traditionellt varit en mansdominerad sport och är det fortfarande trots att allt fler tjejer faktiskt hittar till sporten. För att locka ännu fler tjejer driver Sundsvalls Atletklubb ett nationellt jämställdhetsprojekt.

– Vi vill få en ökad mångfald och det kan vi få genom att locka fler tjejer till idrotten. Med fler tjejer kan det bli bra på alla plan, i styrelsearbete, i träningslokalerna, på tävlingar och så vidare, säger Jenny Sellén som är distriktsordförande för mellersta Norrlands styrkelyftförbund.

Paula Junhov Rindberg i Östersund tränade Crossfit tidigare men gick över och började med tyngdlyftning för åtta månader sedan. Bara under den tiden har hon märkt att flera andra tjejer också börjat men hon tror ändå att projektet behövs.

– Det har varit en mansdominerad sport så pass lång tid och då behöver vi kvinnor kliva fram och jag hoppas att fler kvinnor hittar till sporten, säger Paula Junhov Rindberg.

Det har skett en rejäl ökning av antalet utövare de senaste åren utifrån den här sportens mått mätt. När det gäller styrkelyft till exempel så låg antalet kvinnliga tävlande mellan 80 och 100 i flera år, förra året tävlade nästan 200 kvinnor i landet i sporten.

I takt med att fler tjejer tränar styrketräning på gym och även Crossfit* så får även kraftsporten fler utövare men den enskilt största anledningen till ökningen är att sporten införde klassiskt styrkelyft som ny tävlingsgren 2010, tror Jenny Sellén som är distriktsordförande för mellersta Norrlands styrkelyftförbund.

– Det har blivit en ökad tillgänglighet och det har lockat många människor, den klassiska lyftningen har ökat markant, säger Jenny Sellén.

Det som skiljer klassisk styrkelyft och traditionellt styrkelyft är att man i styrkelyft tävlar med speciell utrustning, ungefär som hajdräkter i simningen. I den klassiska lyfter man i t-shirt, utan särskild utrustning.

Tittar man på registrerade resultat från tävlingar så är det klassiska grenen som ökat absolut mest under 2013. Den vanliga grenen med specialutrustning ökar också något men inte lika markant.

* Crossfit är en kommersiell träningsorganisation, träningen är en mix av styrkelyft, tyngdlyftning, gymnastik och  konditionsträning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista