TEMA EU

Inte farligt att äta osköljd besprutad frukt

3:25 min

På nätet tipsas det om att man ska lägga vindruvorna i vatten och vinäger för att få bort resterna av bekämpningsmedel. Men enligt Livsmedelsverket behövs inte det. Frukten du köper i mataffären innehåller oftast små rester av bekämpningsmedel.

Hur mycket bryr du dig om bekämpningsmedlen i fruktskålen? Kommentera!

Husmorstips om hur man ska göra för att få frukt och grönsaker så rena som möjligt från besprutningsmedel behövs inte, de livsmedel som säljs i butikerna ligger långt under gränsvärdena, enligt Livsmedelsverket.

På nätet tipsas det om att man till exempel ska lägga vindruvorna i vatten och vinäger för att få bort resterna av bekämpningsmedel.

– Just det tipset har jag inte hört talas om men det behövs inte, det finns så små rester av bekämpningsmedel kvar i frukt och grönt som du köper på affären så du behöver inte vara orolig, säger Anneli Widenström Riskvärderare och Toxikolog på Livsmedelsverket.

Inom EU finns det 350 olika substanser som är godkända att använda i bekämpningsmedel och många är oroliga för att det ska vara rester av bekämpningsmedel kvar på den frukt man köper i affären.

– Man behöver inte vara orolig, våra undersökningar visar att halterna ofta är lägre än de gränsvärden som finns och de värdena är dessutom väl tilltagna för att värna konsumenterans säkerhet. Det finns heller inga studier som visar att man blir sjuk av att äta frukt utan tvärtom. De studier som finns visar att det blir mindre risk för exempelvis cancer eller andra folkhälsosjukdomar om man äter mycket frukt och grönt och de studierna är gjorda på frukt som besprutats, säger Anneli Widenström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista